Tajfún Bopha si na Filipínach vyžiadal už vyše 200 obetí

05.12.2012 Celý región

Manila 5. decembra (TASR) - Počet obetí silného tajfúnu Bopha na Filipínach už dosiahol približne 230 ľudí. Pod výrazný nárast počtu obetí sa podpísala najmä intenzívna zrážková činnosť, ktorá sprevádzala príchod tajfúnu a spôsobila rozsiahle povodne a zosuvy pôdy.

Hovorca filipínskej vlády Fe Maestre pre agentúru AP uviedol, že najmenej 151 ľudí zahynulo v najviac zasiahnutej provincii Compostela Valley.

Medzi nimi je aj 66 vidiečanov a im pomáhajúcich vojakov, ktorých v dedine Andap na ostrove Mindanao strhla náhla povodeň. Záplavy sa prehnali dočasnými tábormi pre evakuované obyvateľstvo z obce a okolia.

V meste New Bataan, ktoré je najviac postihnuté, zostáva nezvestných veľký počet obyvateľov.

V susednej provincii Davao Oriental zahynulo podľa armádnych zdrojov 51 ľudí a ďalších približne 100 je nezvestných, najmä kvôli povodniam a pádom stromov.

Okrem toho došlo k siedmim úmrtiam súvisiacich s tajfúnom, ku ktorým došlo v iných regiónoch Filipín.

Tajfún Bopha, najsilnejší, aký tento rok zasiahol Filipíny, vyhnal v južnej časti ostrovnej krajiny z domovov najmenej 60.000 ľudí. Pri silnom vetre a dažďoch hlásili pretrhnuté elektrické vedenia, strhnuté strechy, vyvrátené stromy a náhle záplavy. Úrady zrušili školské vyučovanie a zastavili lodnú dopravu. Zrušených bolo tiež asi 100 domácich letov a elektrina vypadla v celých dvoch provinciách.

Tajfún, ktorý na jeho vrchole sily sprevádzal vietor s rýchlosťou 185 kilometrov za hodinu s nárazmi do 210 km/h, mal v priebehu dňa zoslabnúť a presunúť sa z Mindanaa nad ostrov Negros.

Filipíny každoročne zasiahne priemerne 20 tajfúnov, silné však zvyčajne vyčíňajú na severe a v strednej časti krajiny. Bopha je v poradí 16. v tomto roku. Vlani sa ostrovom Mindanao prehnal tajfún Washi, pri ktorom prišlo o život zhruba 1500 ľudí.



 

Vyberte región